Sighisoara – Excursie de 1 zi din Malaia.

Sighisoara

Sighisoara este un oras istoric si pitoresc din inima Transilvaniei, Romania. Este renumit pentru cetatea sa medievala bine conservata, care este un sit al patrimoniului mondial UNESCO. Orasul are o bogata si diversa mostenire culturala, influentata de sasii, ungurii, romanii si alte grupuri etnice care au trait aici de-a lungul secolelor.

Intemeierea cetatii Sighisoarei

Sighisoara a fost intemeiata de colonistii germani, invitati in Transilvania de regele Ungariei Géza al II-lea pentru a apara frontiera si a imbunatati economia regiunii. Prima atestare documentara a orasului dateaza din anul 1280, sub numele de Castrum Sex. In anul 1367, orasul a primit statutul de civitas de Segusvar. Orasul a jucat un rol strategic si comercial important la marginile Europei Centrale timp de mai multe secole. Orasul a devenit unul dintre cele mai importante centre urbane ale Transilvaniei, cu artizani din intreg Imperiul Roman care vizitau asezarea. Artizanii si mestesugarii germani au dominat economia urbana, precum si constructia fortificatiilor care o protejau. Se estimeaza ca in secolele al XVI-lea si al XVII-lea Sighisoara avea nu mai putin de 15 bresle si 20 de ramuri ale mestesugurilor. Sculptorul baroc Elias Nicolai a trait in oras. Voievodul Valahiei Vlad Dracul (tatal lui Vlad Tepes), care a trait in exil in oras, a emis monede in oras (altfel monedele erau monopolul regilor unguri in Regatul Ungariei) si a emis primul document care mentioneaza numele romanesc al orasului, Sighisoara.

Strada din Sighisoara
Sighisoara Strada pietruita

Sighisoara – O cetate cu poveste

Sighisoara este supranumita “Perla Medievala a Romaniei” datorita arhitecturii sale remarcabile, pozitiei dominante si ambiantei geografice. Orasul este printre putinele orase-cetate locuite din Europa si singurul conservat in cea mai mare parte dar si locuit din Romania. Orasul are multe atractii turistice, cum ar fi Turnul cu Ceas, Biserica din Deal, Casa Dracula, Casa Venetiana, Scara Scolarilor, Muzeul de Istorie si Muzeul de Arme Medievale. Orasul gazduieste si numeroase evenimente culturale, cum ar fi Festivalul Medieval, Festivalul International de Film Horror & Fantastic “Luna Plina”, Festivalul International de Jazz Sighisoara sau Festivalul International de Muzica Baroca.

Cel mai bun moment pentru a vizita Sighisoara

Sighisoara este un oras care merita vizitat in orice anotimp, dar daca va doriti sa va bucurati de vremea placuta si de evenimente culturale, atunci cel mai bun moment este intre aprilie si octombrie. In aceasta perioada, temperaturile sunt moderate, precipitatiile sunt reduse si zilele sunt mai lungi. De asemenea, puteti participa la Festivalul Medieval, care are loc in ultimul weekend din iulie si care va ofera ocazia sa va transformati in calatori in timp. La acest festival, puteti admira costume si arme medievale, spectacole de muzica si teatru, demonstratii de mestesuguri si lupte cavaleresti. Este o experienta unica si distractiva pentru toate varstele.

Daca sunteti pasionati de istorie, cultura si arhitectura, atunci orasul va va incanta cu multe atractii turistice. Puteti vizita cetatea medievala bine conservata, care este un sit al patrimoniului mondial UNESCO. Aici puteti admira Turnul cu Ceas, Biserica din Deal, Casa Dracula, Casa Venetiana, Scara Scolarilor si multe altele. Puteti afla mai multe despre istoria orasului la Muzeul de Istorie si Muzeul de Arme Medievale. De asemenea, puteti face o plimbare prin stradutele pavate si colorate ale orasului vechi si sa va lasati impresionati de frumusetea si atmosfera sa unica.

Sper ca aceste informatii sa va fie utile pentru a planifica vizita dumneavoastra in Sighisoara. Va asigur ca nu veti regreta alegerea facuta si ca veti avea parte de o vacanta minunata in acest oras plin de farmec.

Evenimente culturale in Sighisoara

Sighisoara este un oras care gazduieste multe evenimente culturale pe tot parcursul anului, pentru a promova si valorifica patrimoniul sau istoric si artistic. Dintre acestea, va pot mentiona urmatoarele:

Acestea sunt doar cateva dintre evenimentele culturale care au loc in Sighisoara, dar exista multe altele care merita descoperite. Va invit sa urmariti calendarul evenimentelor culturale pe site-ul primariei sau pe alte surse online . Sunt sigur ca veti gasi ceva care sa va atraga atentia si sa va ofere o experienta memorabila in acest oras plin de farmec.

You can have anything you want in life if you Travel for it.

Cum ajung din Malaia in Sighisoara

Buna ziua, va multumesc pentru intrebarea dumneavoastra. Pentru a ajunge in Sighisoara din Malaia, aveti mai multe optiuni de transport, in functie de preferintele si bugetul dumneavoastra. Iata cateva sugestii:

  • Cu masina: Daca aveti masina personala sau puteti inchiria una, aceasta este cea mai rapida si confortabila varianta de a calatori. Distanta dintre Malaia si Sighisoara este de aproximativ 200 km si se poate parcurge in circa 3 ore si jumatate, pe un traseu care trece prin Voineasa, Sebes, Alba Iulia, Blaj si Medias. Drumul este asfaltat si ofera peisaje frumoase, dar trebuie sa fiti atenti la trafic si la limitele de viteza. Puteti folosi un serviciu online de navigatie, cum ar fi Google Maps sau Waze, pentru a va ghida pe drum.
  • Cu trenul: Daca preferati sa calatoriti cu trenul, trebuie sa stiti ca nu exista o legatura directa intre Malaia si Sighisoara. Va trebui sa faceti cel putin o schimbare de tren, in functie de orarul disponibil. De exemplu, puteti lua un tren de la Malaia la Sibiu, apoi un alt tren de la Sibiu la Sighisoara. Durata totala a calatoriei este de aproximativ 5 ore si jumatate, iar pretul biletului variaza in functie de tipul de tren si clasa aleasa. Puteti consulta orarul si preturile trenurilor pe site-ul CFR Calatori 1 sau pe aplicatia Mersul Trenurilor 2.
  • Cu autocarul: O alta optiune de transport este sa luati un autocar sau un microbuz care circula pe ruta Malaia – Sighisoara. Aceasta varianta este mai ieftina decat trenul, dar poate fi mai putin confortabila si sigura. Durata calatoriei este de aproximativ 4 ore si jumatate, iar pretul biletului este de aproximativ 40 de lei. Puteti gasi ofertele diferitelor companii de transport pe site-uri precum Autogari sau BlaBlaCar .

Sper ca aceste informatii sa va fie utile pentru a alege cea mai potrivita modalitate de a ajunge in Sighisoara, un oras plin de istorie si cultura. Va doresc o calatorie placuta si o sedere minunata in acest loc minunat.

S-ar putea să-ți placă și...